fredag 9 november 2007

En rese i Vårdinge

Den bondgård som ligger närmast Mölnbo samhälle, på norra sidan om järnvägen, är Långbro gård. Om vi ser oss om efter gårdar på södra sidan har vi Balsberga gård närmast. Båda dessa gårdar är förknippade med en man som hette Per Sahlström. När Per var fyra år dog hans far, och när han var tio år fick han lov att börja arbeta. Per hade gott läshuvud och lätt för att lära sig över huvud taget, och när han var omkring tjugo år hittar vi honom som rättare på Långbro.

Han fick snart kommunala uppdrag som han skötte med den äran, och till slut kunde han köpa sig eget; Berga gård, som idag heter Balsberga. Vid 1840 års riksdag blev han invald i riksdagen för bondeståndet. Ännu hade vi fyra stånd i landet; först 1865 fick en ny riksdagsordning med två kamrar; första och andra. Sahlström var öppen och frisinnad och mycket självständig och kom med äventyrliga förslag. För honom själv var dock en bättre undervisning för vanligt folk det viktigaste. Han var väl den i landet som mest ivrade för folkundervisningen, som till slut kom (1842) som den allmänna folkskolan. Vid 1840 och 1847 års riksdagar tillhörde han lagutskottet och 1844 bankoutskottet. De senaste tre åren i riksdagen tillhörde han stats-utskottet. Redan innan han blev riksdagsman (1825) författade han en skrift över Vårdinge.
1858 tyckte Sahlström att det var dags att lägga av med politiken emedan han började känna sig gammal och skraltig. Han föddes 1777 och dog hemma i Berga 1866, 89 år gammal.

Ett stort porträtt av Per Sahlström hänger på södra väggen i Berga skola där hembygdsföreningen huserar. Nu tar vi oss över hela Mölnbo och far längs Milk River, förbi Nysund, Gruvstugan och Långsjödal till Korpberget, och rundar av en aning; där har vi Akterkastellet där Moffa & Co har sitt tillhåll. http://svartputten.blogspot.com/ .

Inga kommentarer: